Wildlife met Sam

Reekalfjes

Ondertussen worden er in het bos reekalfjes geboren. Deze worden niet in een hol geboren, maar gewoon tussen de planten. De jongen zijn perfect gecamoufleerd. Dit is een hele mooie periode, maar dit is ook de meest kwetsbare periode voor reekalfjes. Laat op dit moment je hond zeker niet loslopen in weilanden en bossen zodat ook de reekalfjes van de #HOMEsafari kunnen genieten (in hun eigen thuis dan). Als je een reekalf tegenkomt, laat het ook gewoon liggen in het gras. De moeder is vaak alleen op pad en ze gaat zeker terugkomen naar haar jong. Deze beelden zijn genomen met een wildcamera.

Wildcamera's: een andere manier om wilde dieren waar te nemen

Misschien heb je al wel eens van een wildcamera gehoord? Een wildcamera is een camera die een foto of een filmpje neemt als er beweging is. Deze werkt op een bewegingssensor. Net zoals lampen die ’s avonds automatisch aan gaan als er iets beweegt. De wildcamera gaat op dat moment een foto of een video maken. Het voordeel van een wildcamera is dat je zowel ’s nachts als overdag gegevens kan verzamelen. Deze week ga ik enkele leuke beelden uit België delen naar aanleiding van de #HOMEsafari initiatief op 23-24 mei.
#CameratrapTuesday

Meer info over hoe wildcamera’s werken vind je hier: https://wildlifeimpulse.com/nl/wildcamera-de-basis/

Egel voelt zicht thuis in de tuin

Egels gebruiken vooral hun bijzonder goed ontwikkelde reukzin om voedsel te vinden. Ze kunnen wel 50 g voedsel per nacht verorberen en voeden zich hoofdzakelijk met regenwormen, slakken, kevers en rupsen, maar soms ook jonge knaagdieren, eieren, bessen en paddenstoelen. #HOMEsafari #CameratrapTuesday

Het volledige verhaal vind je hier: https://wildlifeimpulse.com/nl/egel-in-de-tuin/

De gehoornde metselbij

De gehoornde metselbij behoort tot de familie van de metselbijen. Zij hebben de gewoonte met bevochtigde aarde hun broedsel te ‘metsen’ of bouwen. De metselbijen kunnen vaak in bijenhotels worden teruggevonden.

In dit filmpje zien we de gehoornde metselbij. Deze kunnen tot 16 mm groot worden en vliegen van maart tot mei. Je kan ze herkennen aan een zwart borststuk en rood achterlijf. De vrouwtjes zijn groter dan de mannetjes en hebben een zwarte kop. De mannetjes daarentegen hebben een ‘witte snor’. Dit zijn een reeks van witte haren op het kopschild.

We hebben hier verschillende legsels van de gehoornde metselbij in ons bijenhotel. Ze verkiezen bamboe (of andere holten) met een doorsnede tussen 7 en 11 cm, maar worden ook in grotere holten teruggevonden.

 Voor meer informatie: https://wildlifeimpulse.com/nl/hoe-help-je-de-bijen-in-de-tuin/

De huismus

De huismus is een van de bekendste tuinvogels in België. Je kan ze het hele jaar door zien. Huismussen zijn bruingrijze vogels van ongeveer 15 cm groot. De mannetjes zijn herkenbaar aan kun grijze streep boven op de kop. Dit wordt wel eens vergeleken met een grijze pet. Een ander kenmerk bij de mannetjes is de zwarte keelvlek. Wist je dat hoe groter de zwarte keelvlek, hoe dominanter het individu is? Mannetjes hebben ook een zwarte snavel, terwijl vrouwtjes een lichtbruine snavel hebben. Vrouwtjes hebben ook geen zwarte keelvlek en hebben een meer bruingrijs voorkomen. Huismussen hebben een dikke snavel die aangepast is aan het open maken van zaden.

Tot zover mijn kleine #HOMEsafari voor vandaag!

Dag van de Biodiversiteit: De boommarter

22 mei, dag van de biodiversiteit!

Ik ga van deze gelegenheid ook gebruik maken om mijn favoriete dieren van Vlaanderen onder de aandacht te brengen. Dat is een boommarter, hebben jullie daar al eens van gehoord? De boommarter heeft een iets bekender broertje, de steenmarter.

De boommarter heeft een kenmerkende keelvlek. Deze keelvlek is eigenlijk een soort vingerafdruk van de boommarter. Door het vergelijken van foto’s van de wildcamera, kan je zo nagaan hoewel individuen er eigenlijk in een gebied vertoeven. De theorie klinkt leuk, maar in de praktijk is het moeilijk om de juiste foto’s te maken met de wildcamera. De keelvlek is niet altijd zichtbaar. Nu zijn we sinds kort met een projectje gestart om dit idee verder uit te werken. Bekijk zeker onze facebook pagina voor meer foto’s en info. https://www.facebook.com/projectboommarter/

COVID-19

Plantentuin Meise verzoekt alle deelnemers de geldende maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus in acht te nemen. Voor meer informatie omtrent deze maatregelen, raadpleeg https://www.info-coronavirus.be/ (FOD Volksgezondheid).