Dit was #HOMEsafari 2020!

De meest waargenomen nachtvlinder tijdens #HOMEsafari…

Gewone worteluil (Agrotis exclamationis)

De Gewone worteluil is een van de meest voorkomende tuinvlinders in deze periode, is niet moeilijk qua habitatkeuze, de rups leeft op verschillende planten,… . Een soort die zich overal thuis voelt.” – Bart Van Camp, nachtvlinderexpert (www.mottenvanger.be).

Mossen herkennen met behulp van ObsIdentify

Op Facebook kregen we tijdens #HOMEsafari de volgende vraag…

“Een mossensoort, maar de ObsIdentify app is niet zeker van de identiteit van dit mosje…”  

De reden voor deze onzekerheid is dat mossen zeer moeilijk, zelf bijna onmogelijk te identificeren zijn op basis van een foto. In zeer veel gevallen moet je een loep gebruiken. Deze loep heb je nodig om naar de kleine details van het blad te kijken zoals aan- of afwezigheid van een nerf, de vorm van de cellen, de bladrand… is die gaaf of niet? Met andere woorden, kenmerken die met een gewoon fototoestel niet in beeld kunnen gebracht worden.

Nochtans zijn mossen de moeite waard om te bekijken en bewonderen! Heb je zin om eens mee op pad te gaan met enkele experten? Raadpleeg dan de agenda van de  Werkgroep Bryologie en Lichenologie, en neem deel aan een excursie! 

Hercostomus nigrilamellatus, zeg niet zomaar een slankpootvlieg!

Deze relatief grote zwarte soort is pas sinds 1994 van België gekend, toen ze in Bos t’ Ename werd aangetroffen. Nadien werd ze nog in 8 andere 5km-hokken in Vlaanderen en in Viesville (Henegouwen) gevonden, maar steeds met vallen, dus nooit verzameld op het zicht. Blijkbaar heeft ze dus een verborgen levenswijze. Larven van deze soort werden reeds een aantal keren vastgesteld in vochtige boomholten van es en wilg wat eveneens hoogst uitzonderlijk is voor een Hercostomus-soort. Naast Antwerpen (Ranst) en Vlaams Brabant (Neerijse, St-Joris-Weert) is H. nigrilamellatus vooral van Oost-Vlaanderen gekend (Ename, Gontrode, Grimminge, Hamme, Sint-Martens-Latem), en tot hiertoe enkel in matig vochtige tot vochtige mature loofbossen waargenomen. Dat maakt de vondst in een klein tuintje ver weg van deze habitats des te opmerkelijker. Er staan weliswaar enkele grote loofbomen in de aanpalende tuinen waarin de larven zouden kunnen ontwikkelen, maar toch … Dat maakt het bestuderen van deze minder gekende insectengroepen nét zo spannend!

“Deze soort werd door Marc Pollet gevonden op 23 mei, de eerste dag van #HOMEsafari in een gele pan trap opgesteld in zijn tuin.”

Begijn Le Bleu

De trotse peter van deze #HOMEsafari is Begijn Le Bleu. Behalve comedian is hij met zijn podcast ‘Fwiet! Fwiet!’ ook een gepassioneerd verteller over zijn muze: de natuur. Sinds 2005 koos Begijn Le Bleu voor een professionele carrière als comedian, cabaretier en acteur. Zijn laatste voorstelling ‘Fwiet! Fwiet!’, een podcast over vogels in de Lage Landen, werd enthousiast onthaald door de media en het publiek.

Begijn Le Bleu vertelt, “Je hoeft geen Charles Darwin te zijn om aan natuurbeleving te doen. Ik ga graag op schattenjacht in mijn eigen tuin met mijn familie en sta telkens weer verbaasd over de verschillende planten, insecten en vogels die we daar aantreffen. Het avontuur begint thuis.”

COVID-19

Plantentuin Meise verzoekt alle deelnemers de geldende maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus in acht te nemen. Voor meer informatie omtrent deze maatregelen, raadpleeg https://www.info-coronavirus.be/ (FOD Volksgezondheid).