Aziatisch lieveheersbeestje

Harmonia axyridis

Verkozen als ‘Soort In De Kijker’ door Tim Adriaens, bioloog van beroep en vader van drie. Natuurvrijwilliger in hart en nieren met een brede interesse voor allerlei soortengroepen en een hart voor citizen science en open data.

Waarom wil je deze soort in de kijker zetten?

Het Aziatisch lieveheersbeestje is een uitheemse invasieve soort die op geen tijd de dominante soort geworden is in lieveheersbeestjesgemeenschappen. Ze is een notoire invasieve soort en is het uithangbord geworden voor een voorzichtige omgang met introducties van uitheemse soorten. Ze is een generalist en eet bladluizen, schildluizen, bladvlooien en larven en eitjes van andere soorten lieveheersbeestjes. Ze komt gegarandeerd in elke Vlaamse tuin voor, tuinen en parken zijn een geliefkoosd habitat. Opvallend is haar zwermgedrag in de herfst (tweede week oktober), wanneer de volwassen kevers massaal op de wieken gaan en aangetrokken worden tot huizen en muren en proberen binnen te komen.

Waar houdt deze soort zich schuil?

Op allerlei bomen, struiken en kruiden, in herfst en winter ook binnenshuis. Ook frequent aan te treffen op de mottenbak. Rozen en brandnetels, linde, meidoorn, eik, wilg, berk enz. zijn populaire voedselplanten waarop de volwassen kevers en de larven voedsel vinden. Stuifmeel levert suikers, bladluizen zorgen voor eiwit en zijn nodig voor de groei van de larven.

Waaraan kan je de soort herkennen?

De kleur en vlekken zijn variabel, maar Aziatisch lieveheersbeestje is groot (zo groot als 7stippelig), heeft achteraan altijd een deukje in het schild (zoals 10stippelig maar de soort is groter) en het makkelijkste kenmerk is de zwarte buik-kern met oranje rand (alle andere grote soorten hebben een egaal zwarte buik).

Larve
COVID-19

Plantentuin Meise verzoekt alle deelnemers de geldende maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus in acht te nemen. Voor meer informatie omtrent deze maatregelen, raadpleeg https://www.info-coronavirus.be/ (FOD Volksgezondheid).