Berijpte pissebed

Porcellionides pruinosus

Verkozen als ‘Soort In De Kijker’ door Pallieter De Smedt, voorzitter van Spinicornis (de Belgische werkgroep voor Landpissebedden) en onderzoeker aan het Labo voor Bos & Natuur van de Universiteit Gent. Ik ben al mijn hele leven op zoek naar kleine beestjes, maar de laatste vijf jaar in het bijzonder naar pissebedden. Deze diertjes zijn immers zeer belangrijk voor de natuur, maar ondergewaardeerd door de meeste mensen.

© Gert Arijs - Spinicornis

Waarom wil je deze soort in de kijker zetten?

De Berijpte pissebed is een soort waar we nog maar weinig van weten omdat hij zowat enkel voorkomt in tuinen. Vaak zijn tuinen moeilijk te inventariseren omdat je natuurlijk altijd toestemming nodig hebt van de eigenaar om te zoeken. Berijpte pissebedden leven hoofdzakelijk in composthopen. Ze vervult daar niet enkel zeer nuttig werk als eerste stap in de afbraak van je tuinafval, maar ze is ook een goede indicator over de kwaliteit van je composthoop. De beestjes zijn vooral te vinden in composthopen die een goede afwisseling hebben van groente- en fruitafval en bladeren van bomen. Dit zijn composthopen die goed compost leveren. Een ideale soort dus om te gaan zoeken tijdens #HOMEsafari.

© Gert Arijs - Spinicornis

Waar houdt deze soort zich schuil?

Hoofdzakelijk in tuinen en dan meer specifiek in composthopen of andere plekken met veel dood organisch materiaal. Je kan ze dan best vinden op de scheiding tussen drogere en vochtig materiaal. Soms zijn ze in heel grote aantallen aanwezig.

Waaraan kan je de soort herkennen?

Berijpte pissebedden zijn goed te herkennen aan hun paarsgrijze berijping op hun lichaam. Alsof ze met wat meel bestoven zijn. Ook zijn de antennen afwisselend wit en grijs gekleurd. Hierdoor is de soort met geen enkele andere inheemse soort te verwarren.

Voor meer informatie over de Berijpte pissebed ga naar: https://www.spinicornis.be/waarnemingen/gezocht-berijpte-pissebed

COVID-19

Plantentuin Meise verzoekt alle deelnemers de geldende maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus in acht te nemen. Voor meer informatie omtrent deze maatregelen, raadpleeg https://www.info-coronavirus.be/ (FOD Volksgezondheid).