Chartreuse "Biodiversity Puzzle" Bioblitz

In het kader van het “Village environnemental” dat zal worden ingericht tijdens de “Contes de la Chartreuse” op zaterdag 21 mei 2022 en ter gelegenheid van het #HOMEsafari weekend, organiseren wij een Bioblitz die speciaal gericht is op kinderen.

De animatie vindt plaats in de vorm van een spel/raadsel, een puzzel die bestaat uit de verschillende habitats die te vinden zijn in dit gebied van groot biologisch belang (SGIB) dat het Parc de la Chartreuse is. Binnen de voor de Tales of the Chartreuse afgebakende perimeter zullen wij vlaggen plaatsen om de verschillende te onderzoeken gebieden aan te geven, die de verschillende in het park aangetroffen milieutypen bestrijken.

De deelnemers zullen kunnen beginnen met het ontdekken van de planten die in deze verschillende gebieden te vinden zijn, met behulp van apps voor identificatie. Vervolgens kunnen zij, nadat zij de lus hebben voltooid, proberen de karakteristieke soorten op de kaart van de verschillende milieus te vervangen om de puzzel van het Chartreuse Park te voltooien.

Doelstelling: de plaatselijke biodiversiteit ontdekken en leren een verband te leggen tussen de gevonden planten en het soort habitat (ecologie). Sommige planten zijn inderdaad typerend voor de verschillende habitats die in het Chartreuse Park worden aangetroffen. Met behulp van de ObsIdentify app kunnen de deelnemers bepalen welke planten aanwezig zijn op de verschillende plaatsen die worden aangegeven door de kleine gekleurde vlaggetjes langs de paden. Zodra zij de planten hebben geïdentificeerd, gaan zij terug naar de standplaats en proberen zij te raden in welke omgeving deze zich bevonden. Deelnemers hebben de test met succes afgerond als de puzzel in elkaar is gezet en vertrekken dan met een zakje inheemse wilde plantenzaden.

Wat? Bioblitz: Identificatie van de botanische biodiversiteit langs de paden van het Parc de la Chartreuse. Biodiversiteitspuzzel: Vervang de belangrijkste soorten die in de overeenkomstige habitats zijn geïdentificeerd om de puzzel te voltooien.

Wanneer? Zaterdag 21 mei

Waar? Parc de la Chartreuse (Luik). Ingang via de rue Thier de la Chartreuse (zie plattegrond)

Wie? 0 tot 99 jaar oud.

COVID-19

Plantentuin Meise verzoekt alle deelnemers de geldende maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus in acht te nemen. Voor meer informatie omtrent deze maatregelen, raadpleeg https://www.info-coronavirus.be/ (FOD Volksgezondheid).